Ben je vaak op de baan, professioneel of privé, hou er dan rekening mee dat op 1 oktober 2020 het verplicht wordt van een reddingsstrook vrij te laten. Het wordt een flinke aanpassing omdat je zodra je in een file belandt altijd en preventief een vrije ruimte of reddingsstrook moet openlaten voor de hulpdiensten. Hoe moet dat? En wat mag wel en niet?
Beland je in de file op een weg met 2 rijstroken of meer per rijrichting, dan laat je ruimte tussen de linker- en rechterrijstrook vrij. Bij 3 rijstroken is dat tussen de linker- en middenrijstrook.
Op welke wegen moet ik een reddingsstrook vormen?
Op alle wegen, of het nu autosnelwegen zijn of andere wegen, zelfs binnen de bebouwde kom, vanaf het moment dat er tenminste 2 rijstroken zijn in de richting die je volgt.
Wanneer moet ik uitwijken naar de zijkant om een reddingsstrook te vormen?
Zodra er zich files beginnen te vormen, zelfs wanneer er op dat moment geen hulpdiensten van achteren naderen.
Welke hulpdiensten mogen de reddingsstrook gebruiken?
De reddingsstrook mag gebruikt worden door alle zogenoemde prioritaire voertuigen: politie, brandweer, ziekenwagens, civiele bescherming, enz.. Deze voertuigen moeten zijn uitgerust met blauwe lichten en een sirene maar ze zijn niet verplicht om die altijd te gebruiken. Dus moet je alert blijven.
Mag ik de pechstrook gebruiken om een reddingsstrook te kunnen vormen?
Nee, vooral omdat sommige voertuigen zoals takelwagens toch nog vrije doorgang nodig hebben op de pechstrook. Dit zijn geen prioritaire voertuigen. Je moet dus zoveel mogelijk naar de zijkant maar wel binnen de grenzen van de rijbaan. Als je geen andere keuze hebt, zal je misschien soms toch tijdelijk over de pechstrook moeten rijden als een prioritair voertuig van achteren nadert en onvoldoende ruimte heeft om in je buurt op de reddingsstrook te rijden.
Zoals bij zo vele regels zullen we dit weer moeten leren met vallen en opstaan. De komende weken zullen we hierover ongetwijfeld nog veel horen in alle verschillende media.
(bron: De Redactie, VRT)